Roman Mohar

je spoznal tango leta 1999.
Njegova prva učitelja sta bila Nina Orešič in Holger Bock. Največji vtis na začetku sta z igrivim in srčnim pristopom v komunikaciji nanj naredila Luis Bruni in Tamara Juhan. Sledila sta Leandro Palou in Andree Misse s tehnično dovršenim stilom Tango de salon in skladne interpretacija Tango fantasie. Leta 2001 se je kot eden prvih slovenskih tanguerov sam podal v Buenos Aires, ki ga je popolnoma spremenil. Po vrnitvi je postal musicalizador Kavarne Evropa, četrtkovih praktik v Jenku in skoraj vseh večjih milong v Sloveniji.

Dve leti je učil v Tango argentino klubu v Ljubljani ter pomagal razvijati tango sceno v Mariboru in Celju.
Njegovi učenci sedaj učijo tango v Ljubljani.


Svoje znanje je izpopolnjeval v Sloveniji, Italiji,
Avstriji in Argentini na tečajih najbolj zvenečih imen: Milena Plebs, Ezequiel Farfaro, Graciela Gonzalez, Ramiro Gigliotti, Geraldine Rojas, Javier Rodriguez, Julio Balmaceda, Corina de la Rosa, Pablo Ojeda, Beatriz Romero, Osvaldo Zotto, Lorena Ermocida, El Pajaro y Belen in drugih.


V zadnjih letih pa je svoje znanje in stil podajal tango navdušencem v Opatiji, v znameniti Villi Giacomelli v Pradamanu in v klubu tango.si. 


se je z argentinskim tangom prvič srečala leta 1994 v Ithaci, ZDA, skupaj s svojim nekdanjim partnerjem Matejem Orešičem. Čeprav je šlo le za delavnico kakršnih je mnogo, je takoj začutila, da ji ta ples v vsem svojem bogastvu pomeni mnogo več, kot le eno od prijetnih možnosti za preživljanje večerov.

Začela se je udeleževati delavnic in tečajev po Združenih državah, v Evropi in Buenos Airesu. Znanje je izpopolnjevala z učenjem pri priznanih maestrih: Gracieli Gonzales in Pupiju Castellu, Pepitu Avellanedi, Eduardu Arquimbau, Pablu Veronu, Danelu in Marii, Leandru Palou in Andrei Misé, Mileni Plebs, Carlosu Gavitu, Osvaldu Zottu in Loreni Ermocidi in mnogih drugih.

Leta 1995 je z Matejem Orešičem začela učiti tango na Univerzi Cornell v Ithaci, NY.

Tri leta kasneje sta tango prvič predstavila v Sloveniji, 
kar pomeni začetek organiziranega učenja tanga in družabnih kar pomeni začetek organiziranega učenja tanga in družabnih tango večerov (milong) pri nas. 
Kljub temu, da argentinski tango kot ples in kultura v Sloveniji sploh ni bil poznan, je njeno prizadevanje zagotovilo redne praktike in za ples navdušilo veliko plesalcev.

Leta 1999 je v Ljubljani začela učiti na rednih vikend delavnicah z avstrijskim kolegom Holgerjem Bockom,
s katerim sta sodelovala do leta 2002. Med drugim sta tango predstavila tudi na intenzivnih delavnicah v Zagrebu in Mariboru.

V teh letih je organizirala vrsto delavnic s priznanimi argentinskimi učitelji. Ves čas je skrbela tudi za organizacijo rednih in občasnih večjih milong, za obveščanje plesalcev in zainteresiranih za tango ter širše javnosti.

Leta 2002 se je preselila v Madrid in za tem v Bruselj,
kjer je še naprej ostala vstiku s tangom in 
izpopolnjevala svoje znanje pri priznanih učiteljih.

Od leta 2009 ponovno živi v Sloveniji in poučuje tango.
 
Foto: Aleksander LilikĊ
Roman Mohar,
12. feb. 2013, 14:23